Människa
Den ökade kunskapen om vår arvsmassa öppnar för nya möjligheter för olika medicinska tillämpningar. Vi lär oss allt mer om vilka mutationer som bidrar till olika ärftliga sjukdomar. Den kunskapen kan sedan användas för att på sikt behandla sjukdomar. Lika viktigt är att kunna skapa så kallade sjukdomsmodeller. Dessa modeller kan till exempel vara möss eller andra djur, cellkulturer eller framodlade mini-organ som bär på samma genetiska förändring som individerna med en specifik sjukdom. På detta sätt kan sjukdomen studeras i detalj.
Kunskapen om den genetiska variationen och jämförelser av arvsmassor mellan olika individer eller befolkningsgrupper kan också lära oss mer om var vi kommer från. Det kan ge oss mer kunskap om människans evolution. Samma typ av analys kan också användas för att klara upp brott eller för att fastställa faderskap.
Du som vill veta mer om sjukdomar hittar information på till exempel 1177 Vårdguidens och Socialstyrelsens webbplatser. På webbplatsen genteknik.se kan du läsa forskningsnyheter om människa och medicin och om forskningsutvecklingen inom området.

En experimentell metod att byta ut mitokondrier som bär på sjukdomsanlag, som är godkänd i Storbritannien. Copyright bild: Gunilla Elam
Referenser och läs mer
- DNA clues to our inner neanderthal, TED-Talk med Svante Pääbo. https://www.ted.com/talks/svante_paeaebo_dna_clues_to_our_inner_neanderthal?language=sv (hämtad 2017-06-30)
(uppdaterad 2017-06-30)