Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är behörig myndigheten för livsmedelsfrågor. Tillsammans med de kommunala myndigheterna har de ansvar för kontrollen av livsmedel som innehåller, består av eller är framställda från genetiskt modifierade organismer (GMO). I kontrollen ingår en granskning av företagens dokumentation. Företagen ska kunna visa på vilket sätt de undviker GMO. Stickprov kan tas för att sedan analyseras för eventuell förekomst av GMO. Livsmedelsverket ansvarar för GMO-projekten, det vill säga särskilda kontrollinsatser av GMO. Då är det Livsmedelsverkets egna laboratorium som gör analyserna. Andra laboratorier, som har ackrediterade metoder för analys av GMO, kan också analysera för GMO. I kontrollansvaret ingår även granskning av märkning. Livsmedel som innehåller GMO ska vara korrekt märkta. Märkningen “fri från GMO” får heller inte finnas.
Två EU-förordningar är särskilt viktiga när det gäller reglering av genetiskt modifierade organismer (GMO) i livsmedel:
- Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 av den 22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder.
- Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1830/2003 av den 22 september 2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG.
Förordningen om genetiskt modifierade livsmedel och foder reglerar hur godkännandet av GMO till livsmedels- och foderändamål ska gå till och vilka krav som gäller märkning av produkter som framställts av GMO. Förordningen om spårbarhet reglerar vilka krav som ställs på märkning och spårbarhet för produkter som består av, innehåller eller framställts av GMO.
Livsmedelsverkets kontroller av GMO i livsmedel
- Undersökning av tillämpning av GMO-lagstiftningen för livsmedel, (under 2005), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2005/2005_tillsynsrapport_gmo.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Undersökning av tillämpning av GMO-lagstiftningen för livsmedel, (under 2005), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2006/tillsynsrapport_2005_2_gmo.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Undersökning av tillämpning av lagstiftningen rörande genetiskt modifierade livsmedel (GMO), (under 2006), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2007/2007_02_14_-gmorapport.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Undersökning av förekomsten av otillåtet genetiskt modifierat ris från Kina – GMO-projekt 2007, (under 2007), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2007/gmoprojekt_tillsyn_rapport_2007.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Rapport från GMO-projektet 2008, Undersökning av GMO-livsmedel − förekomst, spårbarhet och märkning, (under 2008), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2008/2008_gmo_projekt_undersokning_av_gmo-livsmedel.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Rapport från GMO-projektet 2009, Undersökning av GMO-livsmedel – förekomst, spårbarhet och märkning, (under 2009), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2009/2009_livsmedelsverket_21_undersokning_av_gmo_livsmedel_2009.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Rapport från GMO-projektet 2010, Undersökning av förekomsten av icke godkända GMO i livsmedel, (under 2010), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2010/2010_livsmedelsverket_22_gmo_projekt_2010.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Rapport från GMO-projektet 2011, Undersökning av förekomsten av GMO i livsmedel, (under 2011), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2011/rapport-gmo-2011.pdf (hämtad 2017-07-17)
- Kontroll av GMO i livsmedel 2016, (under 2016), https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2017/kontroll-av-gmo-i-livsmedel-2016-rapport-nr-1-2017.pdf (hämtad 2017-07-17)
(uppdaterad 2017-11-07)